Faszerowane gotowane ziemniaki

Faszerowane gotowane ziemniaki
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Danie idealne na gorące dni, które idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub przekąski.

Składniki

  • 2 duże ziemniaki lub 3 średnie
  • 150 g twarogu chudego
  • 50 g kurczaka wędzonego (można pominąć i dać więcej twarogu)
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka słonecznika łuskanego
  • sól, pieprz, koperek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygnął kroimy je na pół. Wydrążamy środek. Resztki ziemniaka dodamy do farszu.

  2. Kurczaka polecam zetrzeć na tarce o grubych oczkach, będzie wygodniej nadziewać bez ostrych końców.

  3. Twaróg rozdrabniamy widelcem i wszystkie składniki ze sobą łączymy, przyprawiając na końcu.

  4. Powstałym farszem nadziewamy ziemniaki i posypujemy koperkiem.

Komentarze do przepisu (3)

artur17 10 kwietnia 2018
super
Ewa_G 10 kwietnia 2018
Bardzo lubię takie ziemniaki, a nie jadłam ich już stanowczo zbyt długo;)
Nevermore 10 kwietnia 2018
Świetna przekąska i też podobną udaje nam się czasem popełnić xD Pycha :)
Składniki
  • 2 duże ziemniaki lub 3 średnie
  • 150 g twarogu chudego
  • 50 g kurczaka wędzonego (można pominąć i dać więcej twarogu)
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka słonecznika łuskanego
  • sól, pieprz, koperek
Składniki