faszerowane cukinie

Przepis dnia 2015-08-22
faszerowane cukinie
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
cukinie zapiekane z kaszą i schabem w aromatycznym sosie

Składniki

  • 2 kuliste cukinie 400 g schabu wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego 150 g kaszy jaglanej
  • 250 ml kremówki 30% 100 g gorgonzoli 50 g tartego Grana Padano
  • 3 młode dymki 2 łyżki nasion słonecznika 100 ml portera
  • przyprawy: masło, cukier, pieprz, sól, rozmaryn, bazylia, czosnek, pieprz kajeński, sól

Przygotowanie

  1. Kaszę gotuję na sypko. Odstawiam na bok.
    Schab kroję w nieduże paski. Smażę na maśle, solę i pieprzę. Boczek kroję w kostkę, smażę na maśle 3-5 minut. Posypuję cukrem i karmelizuję. Łączę ze schabem oraz kaszą i pokrojoną w plastry dymką. Odstawiam.
    Podgrzewam kremówkę. Dodaję gorgonzolę i piwo. Podgrzewam do uzyskania jednorodnej masy. Przyprawiam do smaku. Zdejmuję z palnika. Dodaję Grana Padano i mieszam intensywnie do połączenia. Mieszam z mięsem i kaszą.

  2. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Cukiniom odkrawam górną część. Całe wnętrze dryluję. Nakładam farsz. Posypuję odrobiną sera.
    Zapiekam 30 minut.

Składniki
  • 2 kuliste cukinie 400 g schabu wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego 150 g kaszy jaglanej
  • 250 ml kremówki 30% 100 g gorgonzoli 50 g tartego Grana Padano
  • 3 młode dymki 2 łyżki nasion słonecznika 100 ml portera
  • przyprawy: masło, cukier, pieprz, sól, rozmaryn, bazylia, czosnek, pieprz kajeński, sól
Składniki