Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowane bakłażany"
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 29
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 25
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 65
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 29
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 25
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 65
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 4,10 zł
Umyte bakłażany przekrawamy wzdłuż i łyżką wybieramy z nich miąższ tak, żeby powstały łódeczki. Miąższ odkładamy do farszu. Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut, po czym dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
Miąższ z bakłażanów kroimy na małe kawałki, cebule w drobną kostkę, obrane ze skórki pomidory w grubą kostkę, papryczkę chili bardzo drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem i chili, dodajemy mięso, następnie miąższ z bakłażanów, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy i smażymy kilka minut, by odparować cały sok.
Masą napełniamy połówki bakłażanów. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pod koniec posypujemy tartym żółtym serem.
Wartość odżywcza jednej porcji 398 kcal Białko 25,5 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 39 gŹródło: Rewia