Faszerowana papryka z wieprzowiną, batatem i grzybami mun

Faszerowana papryka z wieprzowiną, batatem i grzybami mun
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Faszerowane warzywa są świetnym pomysłem na letnie obiady. Gdy za oknem ukrop i żar leje się z nieba nie ma się najmniejszej ochoty na stanie przy garach i gotowanie. Papryki faszerowane robi się bardzo szybko i łatwo, można je nadziewać na różne sposoby. Ja dzisiaj przedstawiam Wam jeden z nich :-)

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1/2 szkl ryżu
  • ok 10 grzybów mun
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 1 łyżeczki sosu piri - piri
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szkl passaty pomidorowej
  • olej bazyliowy
  • ok 1 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki żółte

Przygotowanie

  1. 1. Grzyby mun zalewamy zimną wodą i moczymy ok 15 minut, a następnie kroimy w drobne słupki. Batata obieramy i również kroimy w bardzo drobne słupki (najpierw w cienkie plastry, a później w słupki). W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy bataty. Podsmażonego ziemniaka przekładamy do miski.

    2. W tym samym naczyniu smażymy również mięso doprawione solą, pieprzem i papryką wędzoną. Gdy będzie już gotowe, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową, grzyby mun, ugotowany wg przepisu ryż, sos piri - piri, sos sojowy i bataty. W razie potrzeby całość doprawiamy solą i pieprzem.

    3. Od papryk ścinamy górę, wydrążamy środki i oczyszczamy. Każdą paprykę mocno nadziewamy farszem i przykrywamy odkrojoną częścią. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą do wysokości ich przecięcia. Pieczemy ok 1 godziny w 200*C.


    SMACZNEGO :-)

  2. zdj

  3. zdj

  4. zdj

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1/2 szkl ryżu
  • ok 10 grzybów mun
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 1 łyżeczki sosu piri - piri
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szkl passaty pomidorowej
  • olej bazyliowy
  • ok 1 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki żółte
Składniki