faszerowana papryka

faszerowana papryka
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, dobrze komponuje się z sosem pomidorowym

Składniki

  • czerwona podłużna papryka - 8 szt
  • pokruszony miękisz chleba - 2 kubki
  • parmezan - pół kubka
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • jajko - 1 szt
  • posiekane orzechy włoskie - 50 g
  • sól, pieprz
  • oliwa - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż i usunąć gniazda nasienne.

  2. Miękisz chleba wymieszać z parmezanem, natką pietruszki, orzechami i jajkiem. Dobrze doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszanką nadziać paprykę.

  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nadziane papryki ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą. Piec 15-20 minut.
    Pysznie smakują z sosem pomidorowym.

Składniki
  • czerwona podłużna papryka - 8 szt
  • pokruszony miękisz chleba - 2 kubki
  • parmezan - pół kubka
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • jajko - 1 szt
  • posiekane orzechy włoskie - 50 g
  • sól, pieprz
  • oliwa - 2 łyżki
Składniki