Faszerowana kapusta po ormiańsku

Przepis dnia 2019-07-04
Faszerowana kapusta po ormiańsku
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Faszerowana kapusta po ormiańsku jest wegetariańska. Nadzienie jest z warzywami, pieczarkami i kaszą, ale jak ktoś lubi można przygotować je tradycyjnie z ryżem i mielonym mięsem. Danie jest smaczne, ale dość czasochłonne.

Składniki

  • mała główka kapusty około 1,5 kg
  • 300 g kaszy np.gryczanej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek
  • sól, pieprz
  • przyprawy: papryka, kminek rzymski
  • olej
  • woda
  • dodatkowo potrzebna jest miska i duża gaza

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć, usunąć zewnetrzne liście i wyciąć gląb. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Włożyć kapustę, wlać łyżkę oleju i pogotować około 10-15 minut. Wyjąć, ostudzić i pojedynczo zdejmować liście kapusty.

  2. Kaszę gryczaną ugotować. Marchewkę obrać, ugotować na pół miękko i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w drobnę kostkę. Zioła posiekać.
    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Olej podgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki, razem poddusić. Dodać marchewkę, paprykę i razem podsmażyć. Dodać kaszę gryczaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać świeże zioła i przyprawy i już nie smażyć.

  3. Miskę wykładamy gazą i najpierw kładziemy duże, zewnętrzne liście. Wykładamy na nie parę łyżek farszu i rozsmarowujemy po liściach, następnie kładziemy kolejne liście i smarujemy farszem. Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, aż skończą się liście i farsz. Na koniec składamy wszystkie końce gazy do środka i mocno odciskamy wodę.

  4. Kładziemy na stoł duży kawałek folii aluminiowej, a na niej papier do pieczenia. Ostrożnie wyjmujemy kapustę z gazy, tak aby nie uszkodzić główki. A następnie zawijamy w papier i folię ,,głąbem“ do góry. Można dodatkowo zawinąć kapustę w drugi arkusz folii aluminiowej. Następnie obrócić do góry nogami, włożyć do głębszego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny i 15minut. Usunąć folię i papier i piec jeszcze 30 minut. Podawać ze świeżymy pomidorami i jogurtem z drobno posiekanym czosnkiem. Można też podać z dowolnymi duszonymi warzywami np. jarmużem.

Komentarze do przepisu (25)

KulinarnaChwila 01 lipca
Ślicznie wygląda:)
SprytnaChochla 01 lipca
Wygląda pięknie, ale faktycznie jest dość pracochłonna
slodkisentyment 01 lipca
Śliczna. Pracochłonna, ale w sumie gołąbki też wymagają dużo pracy :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mała główka kapusty około 1,5 kg
  • 300 g kaszy np.gryczanej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek
  • sól, pieprz
  • przyprawy: papryka, kminek rzymski
  • olej
  • woda
  • dodatkowo potrzebna jest miska i duża gaza
Składniki