faszerowana cukinia

faszerowana cukinia
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: xagness
zapraszam do siebie http://charlottegotuje.blogspot.com/ :)

Składniki

  • mała cukinia, 6
  • mięso mielone, 0,5 kg
  • przecier/sos pomidorowy, 1 butelka
  • pieczarki, 30dag
  • duże cebule, 2
  • ser żółty, 20dag
  • czosnek, 2 duże ząbki
  • ugotowany ryż, 1 torebka
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami. Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem. Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera.

Komentarze do przepisu (4)

paulusia201 16 września 2012
często robię taką w lecie i jest pyszna , szczerze polecam !!!!!! ale ketchup musi byc :)
Annuar 21 września 2012
Myślisz, że można nie podsmażać wcześniej mięsa tylko zapiekać surowe? W jakiej temperaturze ?
xagness 23 września 2012
nie wiem czy można dodać surowe, ja bym w sumie nie ryzykowała bo nie wiem czy to się upiecze ;) A piekłam w... Czytaj całość »
nie wiem czy można dodać surowe, ja bym w sumie nie ryzykowała bo nie wiem czy to się upiecze ;) A piekłam w 180st. C
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mała cukinia, 6
  • mięso mielone, 0,5 kg
  • przecier/sos pomidorowy, 1 butelka
  • pieczarki, 30dag
  • duże cebule, 2
  • ser żółty, 20dag
  • czosnek, 2 duże ząbki
  • ugotowany ryż, 1 torebka
  • przyprawy
Składniki