Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pyszotki-pl
Sezon na cukinię w pełni więc trzeba korzystać. Prosta w przygotowaniu i bardzo pyszna faszerowana cukinia poleca się na obiad :)

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 350g mięsa milonego
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 20 dag sera żółtego utartego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smarzenia

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż, wydrążamy łyżką środki i siekamy je drobno. Część dużymi pestkami wyrzucamy. Mięso mielone podsmażamy na oleju. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju na drugiej patelni ok. 10 minut. Pomidorki parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, czosnek również siekamy. Do mięsa przekładamy pieczarki z cebulką, pokrojonego pomidora, czosnek oraz posiekany miąższ z cukinii i wszystko razem smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  2. Połówki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem. W środki nakładamy farsz i wstawiamy o piekarnika. Pieczemy w 190st C przez ok 30 minut - aż cukinia zmięknie, sprawdzimy to wykałaczką, jeśli łatwo wbija się w cukinię jest upieczona. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy górę żółtym serem, ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut, żeby ser się roztopił.



    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 lipca
Super;)
Składniki
  • 3 średnie cukinie
  • 350g mięsa milonego
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 20 dag sera żółtego utartego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smarzenia
Składniki