Fasolka szparagowa po tajsku

Przepis dnia 2018-06-28
Fasolka szparagowa po tajsku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Uwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości.

Składniki

  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/4 małego kalafiora
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 100 ml wrzątku
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyszczamy.
    Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Kapustę szatkujemy.
    Seler kroimy w plasterki.
    Grzyby kroimy w paski.
    Czosnek kroimy w plasterki.
    Szalotki kroimy w piórka.

    Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy i dusimy pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszamy. Po 10 min dodajemy sos ostrygowy, dokładnie łączymy. Dusimy jeszcze 5 min.
    W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy. Zagotowujemy.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (23)

fafiatko 26 czerwca 2018
Bardzo apetycznie wyglada to danie!
bryssska 27 czerwca 2018
Świetnie podana ;-D
Maudie 27 czerwca 2018
Kusisz oj kusisz.....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/4 małego kalafiora
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 100 ml wrzątku
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki