Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Rena1
Fasolka szparagowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym jest znakomita. Delikatna w smaku, warta polecenia.

Składniki

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1 por
  • 1/2 kg kiełbasy cienkiej
  • około 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki, umyć, blanszować w wodzie z odrobiną soli, osączyć.

  2. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w słupki, zrumienić na patelni. Posiekany por i czosnek podsmażyć na oliwie.

  3. Fasolkę i kiełbasę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać kostkę rosołową.

  4. Wsypać podsmażony por i gotować do miękkości.

  5. Do miękkiej fasolki dodać przecier pomidorowy, mąkę wymieszaną z odrobiną wody, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 20 marca 2018
Świetne jedzonko :) Ode nie duży plusik, a kto do Ciebie jeszcze nie zajrzał, nie wie, co traci :D
Składniki
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1 por
  • 1/2 kg kiełbasy cienkiej
  • około 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Składniki