Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler

Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także proste i najbardziej oczywiste. Ale nigdy w życiu nie ugotowałem fasolki po bretońsku! To jest mój pierwszy raz! Sięgnąłem po przepis Pani Magdy Gessler, ale ponieważ ja nic nie umiem wprost - więc przepis też jest nieco inny.

Składniki

  • fasolka "Piękny Jaś' - opakowanie 40 dag
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 15 - 20 dag wędzonego boczku
  • ok. 30 dag dobrej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • majeranek, cząber, pieprz, sól, cukier, ostra papryka - do smaku

Przygotowanie

  1. Fasolkę namocz na całą noc w letniej wodzie. Odsącz, opłucz i ugotuj w wodzie z dodatkiem ok. pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru i kilku kawałków boczku (ok. 30 - 40 minut).
    Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.
    Boczek pokrój w słupki i podsmaż na suchej patelni, aż się zrumieni.

  2. Do wytopionego boczku dodaj cebulę pokrojoną w piórka i kiełbasę pokrojoną w plasterki.
    Smaż, aż się zrumienią.

  3. Do gotującej się fasoli (już lekko miękkiej) dodaj zawartość patelni, puszkę pomidorów i po szczypcie majeranku i cząbru.
    Dodaj również niewielką łyżeczkę ostrej papryki.
    Na patelnię po smażeniu kiełbasy wlej drugą puszkę pomidorów i smaż, aż sos zgęstnieje.
    Kiedy fasolka będzie już miękka dodaj podsmażone pomidory i dokładnie wymieszaj. dopraw do smaku solą, cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i papryką. Zagotuj.

  4. Podawaj z pieczywem.

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 04 kwietnia 2014
To jest właśnie pyszna klasyczna fasolka po bretońsku :)
Konto usunięte 04 kwietnia 2014
fasolka by nie siadła na żołądku powinna być czymś przepita....:)
pychaaaa.....
mimiwiki 04 kwietnia 2014
pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • fasolka "Piękny Jaś' - opakowanie 40 dag
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 15 - 20 dag wędzonego boczku
  • ok. 30 dag dobrej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • majeranek, cząber, pieprz, sól, cukier, ostra papryka - do smaku
Składniki