Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach

Fasolka po bretońsku na wędzonych żeberkach
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kasio
Pyszna i aromatyczna o kremowej konsystencji.

Składniki

  • Fasola biała 500g
  • Kiełbasa podwawelska 200g
  • Boczek 200g
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Żeberko wędzone 20 cm
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Papryka ostra
  • Masło 2 łyżki
  • Suszone pomidory
  • Suszona cebula i czosnek
  • Mąka 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 100g
  • Lubczyk i tymianek szczypta
  • Sól
  • Pieprz
  • Pietruszka zielona do dekoracji
  • Liść laurowy 4 szt
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • Owoc jałowca 4 szt.
  • Borowik suszony 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Z przepisu wychodzi ok. 5 litrów fasolki po bretońsku.

    Fasolę moczymy dzień wcześniej na noc.
    Wylewamy wodę, płuczemy i gotujemy z wędzonymi żeberkami, listkami laurowymi, jałowcem, suszonymi borowikami i zielem angielskim na niewielkim ogniu pod przykryciem.
    Po zagotowaniu dodajemy suchą cebulę i suszone płatki czosnku, maksymalnie po jednej łyżeczce.
    Po około 30 minutach gotowania na niewielkim ogniu, gdy mięso już jest miękkie, wyjmujemy je i oddzielamy od kości. Mięso takie kroimy i można je już umieścić w garnku lub podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

    Na patelni wysmażamy pokrojony w kostkę boczek, następnie go zdejmujemy i na tym samym tłuszczu z boczku smażymy ciągle mieszając pokrojoną kiełbasę, potem jedną cebulę z 2 ząbkami czosnku. Wrzucamy do gotującej się fasolki.

    Jedną skrojoną cebulę zostawiamy na patelni i dłużej ją smażymy, odstawiamy.
    Do fasolki al dente dodajemy resztę przypraw suchych oraz koncentrat pomidorowy który doda kwaskowatości i słodyczy.

    Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim drugą cebulę, solimy, pieprzymy ciągle mieszając, gdy jest już podsmażona dodajemy masło, gdy się roztopi mąkę ciągle mieszając. Zrobi się zasmażka do której po woli, ciągle mieszając dolewamy 250ml zimnego mleka, zawiesina jest gęsta, dolewamy do niej cały czas niewielką ilość wywaru z fasolki, ciągle mieszając.
    Cały proces może trwać ok 15 minut ale warto poświęcić na niego czas bo w efekcie wychodzi bardzo kremowa, wędzona zawiesina o smaku smażonej cebulki. Taki bardzo gęsty sos wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy jeszcze przynajmniej 10 minut.

    Danie trzeba smakować i w razie potrzeby doprawić, solą, papryka ostrą, pieprzem czy ziołami. Na talerzu danie można ozdobić zielona pietruszką.

    Fasola po krótkim ostygnięciu będzie jeszcze gęstniała, zwłaszcza na drugi dzień po pobycie w lodówce dlatego ważne jest aby nie była zbyt ciężka zaraz po ugotowaniu.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 17 stycznia
Bardzo fajna fasolka. Na bogato:-)
Składniki
  • Fasola biała 500g
  • Kiełbasa podwawelska 200g
  • Boczek 200g
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Żeberko wędzone 20 cm
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Papryka ostra
  • Masło 2 łyżki
  • Suszone pomidory
  • Suszona cebula i czosnek
  • Mąka 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 100g
  • Lubczyk i tymianek szczypta
  • Sól
  • Pieprz
  • Pietruszka zielona do dekoracji
  • Liść laurowy 4 szt
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • Owoc jałowca 4 szt.
  • Borowik suszony 1 łyżka
Składniki