Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Przepyszny klasyk choć jakby ostatnio zapomniany.

Składniki

  • fasola biała Jaś - 1kg
  • kiełbasa - 60 dag
  • cebula
  • czosnek polski
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Fasolę kupujemy najczęściej świeżą - taką w poręcznych siateczkach. Jeśli zdarzyłoby się, że w sklepach jej nie dostaniemy, używamy paczkowanej suszonej ale wtedy konieczne jest jej namoczenie w wodzie na całą noc. Pamiętajcie by wody nalać sporo. Pamiętam sytuację gdy spragnione ziarna wyssały całą wilgoć z kuchni nie pozostawiając ani odrobiny cząstek wody. Skórka takiej fasoli robi się twardawa. Z tego samego powodu lepiej wody, w której będziemy ją gotować nie solić. Czas jej gotowania przedłuży się niemiłosiernie. Gotujemy fasolkę do miękkości w czystej niesolonej wodzie.

  2. Na patelni z odrobiną oleju rumienimy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jest szkoła, która dodaje do fasolki parówki ale powiem szczerze - mnie to tam jakoś nie pasuje. Do gotującej się ale już miękkiej fasolki dodajemy cebulę z kiełbasą oraz około 200g koncentratu pomidorowego. Smak zaostrzy kilka ząbków otartego lub posiekanego czosnku. Całość jeszcze chwilę powinna się podgotować na małym ogniu. W tym czasie doprawiamy fasolkę majerankiem, solą i pieprzem.

  3. Fasolka po bretońsku, podobnie jak na przykład bigos, jest daniem które najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak się już solidnie przeżre. Jednak w naszym domu raczej trudno by cokolwiek na drugi dzień zostało.

    Pod wpisem link do bloga z innymi prostymi przepisami.
    pozdrawiamy

Składniki
  • fasola biała Jaś - 1kg
  • kiełbasa - 60 dag
  • cebula
  • czosnek polski
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
Składniki