Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Danie dla tych, których w fasoli po bretońsku denerwuje kiełbasa ;)

Składniki

  • Fasola Piękny Jaś 200 g
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Fasolę zalać letnią wodą i odstawić na około 10 godzin do namoczenia.

  2. Namoczoną fasolę odcedzić, wlać do niej 3 szklanki świeżej wody, dodać ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości. Przez cały czas należy pilnować, żeby fasola była cała zanurzona w wodzie, w której się gotuje.

  3. Mąkę uprażyć na suchej patelni na kremowy kolor, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła.

  4. Uprażoną mąkę przesypać do innego naczynia, aby przerwać prażenie i odstawić.

  5. Z ugotowanej fasoli odlać większą część wody, pozostawiając około 1 szklanki, dodać sól do smaku oraz przecier pomidorowy i całość zagotować.

  6. Mąkę przesiewać przez sitko bezpośrednio do gotującej się fasoli w sosie cały czas mieszając, aby nie zbiła się w grudki.

  7. Danie zagotować, przyprawić pieprzem.

  8. Fasola w sosie pomidorowym świetnie smakuje ze świeżym pieczywem pszennym.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 26 marca
Bardzo lubię takie proste a równocześnie pyszne jedzonko:)
Składniki
  • Fasola Piękny Jaś 200 g
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
Składniki