Fasola pieczona w sosie pomidorowym z kiełbasą

Fasola pieczona w sosie pomidorowym z kiełbasą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Pyszne i sycące danie na zimę - fasola w sosie pomidorowym z jarmużem zapiekana z dodatkiem kiełbasy

Składniki

  • 2 puszki mieszanki fasoli (3 rodzaje)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 kiełbaski
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok 150 g jarmużu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Fasolę i ciecierzycę odsączyć.
    Kiełbasę ponacinać lekko.
    Rozgrzać dużą patelnię, podsmażyć kiełbasę z obu stron na rumiano.

  2. W tym czasie jak kiełbasa się smaży posiekać cebule, marchewkę pokroić w kostkę, drobno posiekać czosnek.
    Kiełbasę zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
    Na patelnię wrzucić cebule i marchewkę, smażyć 10 minut, dodać czosnek smażyć kolejne 5 minut.

  3. Dodać passatę pomidorową, szklankę wody i łyżkę przecieru, gotować 5 minut.
    Dodać oregano, ocet balsamiczny i miód, doprawić hojnie solą i pieprzem.
    Dodać posiekany jarmuż, gotować ok 5 minut aż zmięknie, dodać fasolę i ciecierzycę, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć kiełbasę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35 minut.

Składniki
  • 2 puszki mieszanki fasoli (3 rodzaje)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 kiełbaski
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok 150 g jarmużu
  • sól, pieprz do smaku
Składniki