Fasola Jaś po bretońsku.

Fasola Jaś po bretońsku.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Fasola Jaś z kiełbasą, boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.

Składniki

  • fasola Jaś 40 dag
  • kiełbasa śląska 40 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • majeranek 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 25 lutego
Uwielbiam,pycha:)
helenapon 25 lutego
Zjadłabym ale nie mam.
fafiatko 26 lutego
Na bogato! tak jak lubie.
Składniki
  • fasola Jaś 40 dag
  • kiełbasa śląska 40 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • majeranek 1 łyżka
Składniki