Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie

Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Troszkę poczytaliśmy na temat fasoli adzuki. Daria Łdocha świetnie rozpisuje się na jej temat. Fasola wzmacnia funkcje nerek. Posiada silne właściwości odtruwające. Stosowana jest do usuwania nadmiernej wilgotności w organizmie. Wywar z gotowanej fasoli, 100 ml dziennie, stanowi idealny środek na zapalenie nerek.

Składniki

  • 250g fasoli adzuki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 pętka wędzonych frankfurterek
  • 1 szczypta kozieradki
  • 1 szczypta mielonej czerwonej papryki
  • 1 szczypta wędzonej mielonej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy.

    Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy.

    Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min.

    Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy, cały czas mieszając.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (7)

Jagoda50 02 marca 2016
Moje smaki,bardzo lubie fasolę,a o jej wlasciwościach leczniczych dużo czytałam.
ciacho50 02 marca 2016
Pierwszy raz słyszę o tej fasoli, to dla mnie nowość. Koniecznie musi, pojawić się na moim stole :)
rosynka 02 marca 2016
Kazda fasola jest dobra na nerki to jeszcze moja babcia mowila. A danie jest pyszne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250g fasoli adzuki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 pętka wędzonych frankfurterek
  • 1 szczypta kozieradki
  • 1 szczypta mielonej czerwonej papryki
  • 1 szczypta wędzonej mielonej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki