Farsz na pierogi z soczewicy

Farsz na pierogi z soczewicy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Danie wegetariańskie. Ciasto na pierogi proponuję wykonać wg własnego pomysłu.

Składniki

  • 20 dkg zielonej soczewicy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula drobno posiekana
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z bulionem i czosnkiem, następnie wsypać soczewicę i gotować aż będzie miękka.
    Przecedzić i zostawić trochę wywaru.
    Ostudzić soczewicę i zimną zmielić w maszynce do mięsa.

  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją.
    Cebulę posypać mąką i zrobić zasmażkę - złoty kolor.
    Zasmażkę ostudzić.

  3. Do zmielonej soczewicy dodać ostudzoną zasmażkę i przyprawy.
    Jeśli farsz jest za suchy - dodać wywar.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 16 stycznia 2018
dokładnie takie robiła moja babcia :)
Maudie 16 stycznia 2018
Super farszyk :) Bardzo lubię soczewicę :)
Składniki
  • 20 dkg zielonej soczewicy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula drobno posiekana
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
Składniki