Farfalle "Zielono Mi" z orzechami włoskimi

Przepis dnia 2012-05-16
Farfalle Zielono Mi z orzechami włoskimi
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kaatarinaa
Makaronowe danie z wykorzystaniem zdrowych orzechów włoskich.

Składniki

  • makarok farfalle, 250 g
  • pierś z kurczaka, 1 szt
  • jogurt natruralny (grecki), 200 g
  • seler naciowy, 3 łodygi
  • pesto, 4 łyżeczki
  • por
  • orzechy włoskie, garść
  • Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy kurczaka przyprawionego solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy, por i całość dusimy, aż warzywa i kurczak będą miękkie.

  2. Dodajemy pesto ze słoiczka i wlewamy jogurt naturalny. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem według uznania. Sosu nie gotujemy, tylko podgrzewamy.

  3. Wykładamy makaron na talerz wraz z sosem i posypujemy orzechami włoskimi. Orzechy można wcześniej lekko uprażyć na patelni. Zamiast orzechów można również użyć łuskanych ziaren słonecznika.

Składniki
  • makarok farfalle, 250 g
  • pierś z kurczaka, 1 szt
  • jogurt natruralny (grecki), 200 g
  • seler naciowy, 3 łodygi
  • pesto, 4 łyżeczki
  • por
  • orzechy włoskie, garść
  • Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
Składniki