Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio odwiedziłem restaurację irańską, zainspirowany smakami wschodu postanowiłem zrobić własną wersję falafela :)
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 160
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 32
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 71
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 44
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 160
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 32
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 71
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 44
Składniki
Zalać ciecierzyce zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odsączyć, wsadzić do rozdrabniacza, wraz z przyprawami, otartą skórką z limonki, sokiem, cebulą i czosnkiem. Formujemy kulki i na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor. Przystępujemy do przygotowania chlebków. Masło wraz z mlekiem doprowadzamy do wrzenia, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Robimy zagłębieni i wlewamy strumieniem, mleko z masłem. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy mocno suchą patelnię i smażymy aż powstaną bąble po 1 stronie. Sezam prażymy na patelni, wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy trochę oliwy. Blendujemy tak długo aż zawarty w sezamie olej zostanie uwolniony. Podajemy na placku wraz z pastą tahini. Smacznego!