Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-11-2017
Falafel z kurczakiem i sosem tatziki na tortill.
...ale pyszny.
Odsłon: 720
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 84
Polecam.
Odsłon: 628
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 367
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 166
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5139
...ale pyszny.
Odsłon: 720
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 84
Polecam.
Odsłon: 628
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 367
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 166
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5139
Składniki
Zaczynamy od przygotowania falafela. Ciecierzycę blendujemy lub ucieramy na gładką masę. Dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę mięty. Miksujemy lub mieszamy. W międzyczasie wszystkie składniki na sos tatziki mieszamy w miseczce i schładzamy w lodówce ok. 1 godz.
Do masy dodajemy odrobinę proszku do pieczenia i przyprawy: kminek, cynamon, garam masala, sól i pieprz. Skrapiamy oliwą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie lepimy ok. 12-14 kuleczek równej wielkości.
Schładzamy je w lodówce ok. 30 minut. Smażymy do uzyskania złotego koloru ok. 2-3 minuty. Po usmażeniu pozostawiamy na ręczniku papierowym przez chwilę, by ociekły ze zbędnego tłuszczu. Podajemy ciepłe.
Tortille opalamy nad palnikiem kuchenki gazowej przez kilka chwil, by zyskały nieco na chrupkości. Każdą tortillę smarujemy sosem tatziki. Układamy następnie kawałki kurczaka, pomidora, kilka kulek falafel. Posypujemy okruszkami sera feta i listkami posiekanej mięty.
Smacznego!