Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zależności od preferencji smakowych, można je przyrządzić z mąki pszennej. Cudownego aromatu dodają posiekane, świeże zioła.
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9834
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 519
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 58
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9834
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 519
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 58
Składniki
Na stolnicy formujemy kopiec z mąki, wbijamy jajka, posiekane zioła i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość paska = średnica szklanki). Na środek każdego paska kładziemy farsz, składamy pasek i przy pomocy szklanki wykrawamy półksiężyce. Brzegi ciasta zlepiamy, delikatnie zakładamy, by powstały fałdy sakiewek. Fagottini gotujemy w osolonym wrzątku. 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Masło roztapiamy, dodajemy posiekane zioła, przez chwilę (na małym płomieniu) dusimy. Sakiewki podajemy polane masłem, posypujemy płatkami parmezanu.