Eskalopki cielęce według Ewy Wachowicz

Eskalopki cielęce według Ewy Wachowicz
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Cielęcina w cieście naleśnikowym podana z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Przepis pochodzi z 422 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 600 g cielęciny
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w plastry, przykryć folią i lekko rozbić. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem.

  2. Jajka wybić do miski. Wlać mleko, wsypać mąkę i zmiksować. W tak przygotowanym cieście zanurzać kotlety i od razu smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Składniki
  • 600 g cielęciny
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki
  • masło klarowane do smażenia
Składniki