Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Energetyczne kanapki"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 137
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 209
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 156
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 137
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 209
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 156
Składniki
Do drożdży dodaj 1 łyżeczki cukru oraz 1 łyżkę wody. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj otręby, ziarna słonecznika, olej, sól, pozostały cukier, wodę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min – aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, uformuj bułeczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.
Na patelni rozgrzej olej lub masło, wbij jajka. Kiedy białko się zetnie, zmniejsz ogień i smaż ok. 5 min (w zależności od tego czy wolisz żółtko bardziej, czy mniej ścięte). Oprósz solą oraz pieprzem. Przekrojone bułeczki posmaruj majonezem lub masłem. Na spodzie ułóż ser żółty, polędwicę, usmażone jajko, liść sałaty i przykryj drugim kawałkiem bułki.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie