Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika

Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczne i aromatyczne połączenie makaronu eliche ze szpinakiem, kozim serem oraz pożywnymi ziarnami słonecznika. W daniu można wyczuć rozmaitą mieszankę, doskonale przenikających się smaków: gałki muszkatołowej, czosnku, czarnego pieprzu oraz kminku. Dodatkowo, wszystkie smaki spaja wyraźna nuta koziego nabiału.

Składniki

  • makaron eliche (świderki szpinakowe)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 125 g koziego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki startego koziego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Do smaku:
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól ziołowa
  • czarny pieprz
  • + ziarna słonecznika

Przygotowanie

  1. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i rozpuszczamy na nim pokruszone kawałki mrożonego szpinaku.

    Gdy odparujemy nadmiar wody, dusimy całość około 3 minut.

  2. Następnie do szpinaku dodajemy cukier brzozowy, gałkę muszkatołową, mielony kminek, czarny pieprz oraz doprawiamy do smaku solą ziołową.

    Gotujemy na małym ogniu około 3 minut, od czasu do czasu mieszając.

  3. Następnie do szpinaku dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżkę starego sera koziego oraz kozi jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 5 minut.

  4. Na sam koniec do gotującego się szpinaku dodajemy około dwie i pół łyżki ziaren słonecznika. Całość dokładnie mieszamy.

  5. Szpinakowe eliche gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z gorącym szpinakiem.

  6. Całość posypujemy kozim serem i gotowe!

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (9)

luna76 15 lutego 2015
Uwielbiam szpinak, przepis w sam raz dla mnie :)
BEATA1978 15 lutego 2015
smacznie i zdrowo :)
monikagotuje 15 lutego 2015
Ale smaka narobiłaś z tym smacznym makaronikiem:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • makaron eliche (świderki szpinakowe)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 125 g koziego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki startego koziego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Do smaku:
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól ziołowa
  • czarny pieprz
  • + ziarna słonecznika
Składniki