Ekspresowy makaron z tuńczykiem

Ekspresowy makaron z tuńczykiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Pyszne danie jednogarnkowe. Dzięki temu, że makaron nie jest gotowany oddzielnie, tylko bezpośrednio w sosie jest pełen smaku i aromatu.

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła: lubczyk, szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • papryczka chili
  • 400 g makaronu
  • parmezan do posypania
  • świeża bazylia

Przygotowanie

  1. Posiekany czosnek i chili podsmażamy na oliwie. Dodajemy odsączonego tuńczyka, passatę pomidorową, sok pomidorowy, wino, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy makaron i dusimy pod przykryciem 8-10 minut. Podajemy posypane świeżą bazylią i parmezanem.

Składniki
  • 2 puszki tuńczyka
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła: lubczyk, szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • papryczka chili
  • 400 g makaronu
  • parmezan do posypania
  • świeża bazylia
Składniki