Ekspresowy fit kurczak po chińsku

Ekspresowy fit kurczak po chińsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: anetiss
Pyszne i szybkie danie chińskie w stylu fit!

Składniki

  • woreczek ryżu brązowego lub parboiled 100 g
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 jajka 110 g
  • 450 g mrożonki chińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego 45 g
  • łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 10 g
  • 2 ząbki czosnku 10 g
  • przyprawa curry, przyprawa 5 smaków, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ryz ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, oprósz przyprawami i wymieszaj z sosem sojowym. Podsmaż chwilę na łyżce oliwy i dodaj mrożonkę chińską oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś około 10 minut, aż warzywa się rozmrożą. Przesuń kurczaka i warzywa na bok patelni i wbij na patelnię jajka, poczekaj aż się zetną i wymieszaj z całym daniem. Duś jeszcze chwilę i dodaj ugotowany, osączony z wody ryż. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 31 grudnia 2017
Takie kurczaczka, to ja bardzo chętnie biorę, pycha :)
Składniki
  • woreczek ryżu brązowego lub parboiled 100 g
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 jajka 110 g
  • 450 g mrożonki chińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego 45 g
  • łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 10 g
  • 2 ząbki czosnku 10 g
  • przyprawa curry, przyprawa 5 smaków, sól, pieprz
Składniki