Ekspresowe pampuchy na sodzie

Ekspresowe pampuchy na sodzie
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu pampuchy na sodzie. Pampuchy możemy zrobić nadziewane lub bez nadzienia i podać z sosem owocowym.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 8-10 pampuchów
  • na ciasto:
  • 200 g maki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 100 ml kefiru (100 g)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • -------------------------------
  • oraz owoce – około 1 ½ szklani jagód
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • ½ łyżki maki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i mieszam łyżką.

    Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne – ciasto jest gotowe.

    Ciasto jest dość klejące więc podczas wyrabiania podsypuję mąką, (w sumie użyłam do podsypania około 2 łyżek mąk pszennej).

  2. Następnie do wypłukanych i osączonych jagód dodaję, wymieszany cukier z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszam.

  3. Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki, skrawki zagniatam i później ponownie rozwałkowuję.

    Na krążek ciasta nakładam około 2 łyżeczek jagód i dokładnie zlepiam (podobnie jak pierogi), kładę zlepieniem do dołu i delikatnie spłaszczam dłonią (dokładnie pokazałam to na filmiku).

    Jeżeli robię pampuchy bez nadzienia, to formuję w nie za duże kulki.

  4. Gotowanie na parze pampuchów:
    Pampuchy możemy ugotować na parze w specjalnym garnku do gotowania na parze, użyć wkładki do gotowania na parze lub na gazie, ewentualnie na durszlaku.

    Wkładkę do gotowania na parze maluję olejem (dzięki temu pampuchy nie przykleją się do naczynia). Gdy woda się zagotuje, pampuchy układam na wkładce, nakrywam pokrywką i paruję około 9 minut.
    Pampuchy bez nadzienia również paruję około 9 minut.

    Jeżeli nie mamy odpowiedniego garnka, to do zwykłego garnka nalewamy wodę, górę obwiązujemy gazą tak żeby była napięta. Gdy woda się zagotuje układamy na gazie pampuchy i nakrywamy pokrywką i parujemy około 9 minut.

  5. Tak przygotowane pampuchy podaję dodatkowo z sosem owocowym, który przygotowałam z jagód, jogurtu i cukru.
    Pampuchy są gotowe życzę smacznego.

    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 12 lipca
Uwielbiam! Moja babcia robiła świetne. Ja przy pierwszej próbie podpaliłam gazę i zrobiłam taki sajgon w... Czytaj całość »
Uwielbiam! Moja babcia robiła świetne. Ja przy pierwszej próbie podpaliłam gazę i zrobiłam taki sajgon w kuchni, że jakoś nie mogę się przełamać i jeszcze raz spróbować :P
kulinarnagosia 12 lipca
Przypominają mi kuchnie mojej mamy :) Pyszne!
Dla mnie to nowość, bo znam tylko na drożdżach. Ale te wyglądają bardzo pysznie.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Z podanej porcji wyjdzie około 8-10 pampuchów
  • na ciasto:
  • 200 g maki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 100 ml kefiru (100 g)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • -------------------------------
  • oraz owoce – około 1 ½ szklani jagód
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • ½ łyżki maki ziemniaczanej
Składniki