Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do zrobienia (zależnie od wprawy) w 10-20 minut. Słodkie, serowe, o idealnej konsystencji. Nie kleją się do rąk i nie rozwalają. W składnikach duża porcja - dla 5 średnio głodnych osób albo 3 wygłodniałych łasuchów, ale można też przyrządzić z myślą o dwudniowym obiedzie - perfekcyjne również po odsmażeniu.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7271
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 165
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 190
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7271
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 165
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 190
Składniki
Nastaw osoloną wodę do gotowania. Ser przełóż do miski i rozetrzyj tłuczkiem do ziemniaków. Oddziel białka od żółtek: żółtka dodaj do sera i dokładnie wymieszaj do połączenia. Białka zmiksuj na najwyższych obrotach z odrobiną soli, aż zrobi się z nich sztywna piana. Wtedy dodaj je do masy serowej i wymieszaj łyżką. Niezbyt długo, tylko do momentu, aż masa zrobi się gładka. Do masy serowej dodaj cukier waniliowy + cukier zwykły lub brązowy wedle uznania. Połącz łyżką. Przykryj miskę ścierką i przygotuj sobie miejsce pracy: stolnicę wysyp mąką, wyjmij ostry nóż.
Do masy serowej wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość łyżką. Następnie zagnieć ciasto szybko, w kilku ruchach - masa serowa nie lubi długiego zagniatania. Powinno to zająć najwyżej dwie minuty. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej masa momentalnie przestaje kleić się do rąk. Rwij po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Ostrym nożem tnij jak na kopytka, lekko po skosie. Dobrze, by kluski były w miarę równe, ale nie trzeba tu wielkiej precyzji. Jeżeli chcesz, możesz zrobić teraz ostrzem ozdobny wzór na każdej klusce. Pierogi leniwe wrzucaj na wrzątek partiami. Wyciągaj minutę po wypłynięciu i podawaj natychmiast same lub z ulubionymi dodatkami, np. klasyczną, podsmażaną na masełku bułką tartą z cukrem i cynamonem.