Ekonomiczne klopsiki o smaku gołąbków

Ekonomiczne klopsiki o smaku gołąbków
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaasia77
Danie ekonomiczne, pyszne, sycące.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 600 g białej kapusty włoskiej lub młodej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2-3 jajka
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 szklanki wody
  • bułka tarta do smażenia
  • olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Gotujemy wodę z koncentratem pomidorowym i kostkami rosołowymi.
    Po zagotowaniu odstawiamy.
    Jeśli nie chcemy użyć kostek rosołowych robimy 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa lub mięsno warzywny, tak jak na zupę pomidorową.

  2. Kapustę bardzo drobno siekamy lub dla skrócenia czasu przygotowania miksujemy.
    Dodajemy mięso mielone, kaszkę mannę, 2 jajka oraz przyprawy.
    Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
    Jeśli masa jest za sucha dodajemy trzecie jajko.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę mięsno warzywną formujemy w kuleczki i spłaszczamy w dłoniach. Smażymy z obu stron na rumiano.
    Tak usmażone klopsiki wkładamy do wywaru pomidorowego. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 45 minut.

  4. Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniakami polane sosem lub jako samodzielne danie z ulubioną surówką.
    Z tej ilości składników zrobimy około 25 klopsików.
    Klopsiki są bardzo sycące.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 29 stycznia
Ojej...
Tyle klopsików :-)
Jednego zabieram.
Kaasia77 29 stycznia
Tylko jednego ??? :)
SprytnaChochla 30 stycznia
Fajny przepis!
Składniki
  • 600 g mięsa mielonego
  • 600 g białej kapusty włoskiej lub młodej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2-3 jajka
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 szklanki wody
  • bułka tarta do smażenia
  • olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
Składniki