Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie ekonomiczne, pyszne, sycące.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35857
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 135
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 240
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 273
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35857
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 135
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 240
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 273
Składniki
Gotujemy wodę z koncentratem pomidorowym i kostkami rosołowymi. Po zagotowaniu odstawiamy. Jeśli nie chcemy użyć kostek rosołowych robimy 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa lub mięsno warzywny, tak jak na zupę pomidorową.
Kapustę bardzo drobno siekamy lub dla skrócenia czasu przygotowania miksujemy. Dodajemy mięso mielone, kaszkę mannę, 2 jajka oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Jeśli masa jest za sucha dodajemy trzecie jajko.
Na patelni rozgrzewamy olej. Masę mięsno warzywną formujemy w kuleczki i spłaszczamy w dłoniach. Smażymy z obu stron na rumiano. Tak usmażone klopsiki wkładamy do wywaru pomidorowego. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 45 minut.
Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniakami polane sosem lub jako samodzielne danie z ulubioną surówką. Z tej ilości składników zrobimy około 25 klopsików. Klopsiki są bardzo sycące.