Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dżem z mirabelek"
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 97
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 97
Składniki
Wydrylowane śliwki zalewam wodą, zasypuję szklanką cukru, mieszam i gotuję. Po 10 minutach rozgniatam śliwki tłuczkiem do ziemniaków. Kilka razy, w kilkuminutowych odstępach, powtarzam rozgniatanie owoców, dosypując partiami resztę cukru.
Gdy masa owocowa osiągnie konsystencję dżemu, wsypuję cukier żelujący, gotuję jeszcze kilka minut.
Gorący dżem przekładam do słoików, pasteryzuję 10 minut i chłodzę, odwracając słoiki do góry dnem.
Czas przygotowania 70 minut Cena porcji około 0,80 zł
Przepis przysłała Marta Sztabińska, Grajewo.Źródło: Rewia