Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dżem z malin i brzoskwiń z nutą kokosa"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 423
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 423
Składniki
Maliny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, osusz. Brzoskwinie umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem lub lekko ponacinaj.
Brzoskwinie włóż na 1–2 minuty do wrzątku. Sparzone owoce wyjmij, obierz ze skórki. Usuń z nich pestki, a miąższ – pokrój na kawałeczki.
Maliny i miąższ brzoskwiń przełóż do garnka. Dodaj wiórki kokosowe oraz likier. Zasyp cukrem żelującym. Garnek postaw na ogniu. Masę owocową doprowadź do wrzenia.
Łyżką cedzakową zbierz pianę, która utworzy się na powierzchni. Następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Stale mieszaj, aby masa owocowa nie przywarła do dna garnka.
Gotowy dżem od razu przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.Źródło: Naj