Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dżem z brzoskwiń"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Brzoskwinie włóż do garnka lub miski i zalej wrzącą wodą. Po 2-3 min wyjmij, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w niezbyt dużą kostkę. 2/3 owoców odłóż, pozostałe rozdrobnij blenderem na mus. Z cytryny wyciśnij sok.
Mus brzoskwiniowy włóż do garnka, wsyp cukier, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż brzoskwinie pokrojone w kostkę, wlej sok z cytryny oraz likier. Gotuj na niezbyt dużym ogniu 30-40 min, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby owoce się nie rozpadły. Dżem przełóż do wyparzonych gorących słoiczków. Każdy słoik szczelnie zakręć i postaw na 30 min do góry dnem. Aby mieć pewność, ze dżem się nie zepsuje, możesz go zapasteryzować w piekarniku.
60 minut, słoiczek: 570 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie