Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dżem wiśniowy z nutą czekolady"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Składniki
Umyte wiśnie drylujemy. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy miąższ z laski wanilii i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Zestawiamy z ognia. Chłodzimy.
Następnego dnia czynności powtarzamy, ale dżem gotujemy 2 godziny, nadal na bardzo małym ogniu.
Trzeciego dnia doprowadzamy dżem do wrzenia, dodajemy rozprowadzone wodą i rumem kakao, wrzucamy startą czekoladę, chwilę gotujemy.
W tym momencie można już przełożyć dżem do słoiczków, a potem pasteryzować 15 minut lub połowę owoców zmiksować, połączyć z całymi owocami i dopiero wówczas zawekować.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednego słoika około 2,50 zł
Wartość odżywcza 100 g 310 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 68 gŹródło: Rewia