Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dżem pomidorowy z chilli i żubrówką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekany czosnek i imbir, smaż minutę. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory, sos chilli, cukier i sok z limonki. Gotuj, aż cukier się rozpuści.
Zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut, aż dżem lekko odparuje i zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Umyj i wysterylizuj słoiki (wygotuj lub wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 st. C na 20 minut). Przelej do nich dżem. Do każdego wlej po łyżeczce alkoholu i podpal. Gdy ogień zgaśnie, zamknij słoiki. Pomidorowy dżem jest znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs.
Czas przygotowania: 45 minut, 745 kcal, koszt ok. 25 zł, 3 słoiki o pojemności 250 g.Źródło: Olivia