Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dżem owocowy z pastą waniliową i cytryną"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Maliny dokładnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. Włóż do garnka z szerokim, grubym dnem. Jabłka i gruszki umyj i obierz. Wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Dodaj do malin. Owoce zasyp cukrem. Smaż, na małym ogniu, przez 1,5 godz., co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły (najlepiej drewnianą łyżką). Całość odstaw do wystudzenia. Wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia dżem zagotuj. Wlej sok z cytryny i dodaj pastę z wanilii. Całość smaż 40 minut, do uzyskania kisielowatej konsystencji. Połowę zawartości odłóż do drugiego garnka, a resztę przetrzyj przez sitko.
Mus wlej z powrotem do dżemu, wymieszaj i chwilę podgotuj. Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.Źródło: Na żywo