Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dżem malinowo-bananowy"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2134
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 213
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2134
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 213
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Przebrane, umyte maliny (do dżemów i konfitur najlepsze są maliny z małymi ziarenkami, czyli z mniejszą zawartością soku), banany pokrojone na kawałki i miąższ z laski wanilii dajemy do garnka. Wsypujemy żelfix. Stale mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy cukier i cukier trzcinowy i na małym ogniu gotujemy trzy minuty, mieszając drewnianą łyżką i zbierając powstającą na powierzchni dżemu pianę.
Gdy zbierzemy już całą pianę, mieszamy delikatnie jeszcze raz i przekładamy gorący dżem do wyparzonych w piekarniku, także gorących słoików. Mocno zakręcamy, studzimy odwrócone do góry dnem, aby słoiki dobrze się zamknęły.
Wartość odżywcza 100 g 489 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 03 g/Węglowodany 19 g
Czas przygotowania 20 minut. Cena jednego słoika 3,20 złŹródło: Rewia