Dyniowo ziemniaczane placki po Węgiersku

Dyniowo ziemniaczane placki po Węgiersku
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ciacho50
Pyszne, polecam :)

Składniki

  • Składniki na placki;
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg dyni
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku, sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • Składniki na sos;
  • 800 g. mięsa -szynki
  • 1/4 surowej czerwonej papryki
  • mały słoiczek domowych ogórków w gyrosie
  • kilka pieczarek
  • 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 2 średnie cebule. 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku, 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Po starciu, warzywa puszczą sporo soków, nie należy tego odciskać ani wylewać. Wbić jaja, dodać mąkę, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na oleju z obu stron na złocisty kolor.


    Mięso należy pokroić na małe kawałki. Dusić pod przykryciem z pokrojonymi warzywami i przyprawami. Kiedy już zmięknie, w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę. W ten sposób zagęszczamy sos.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 26 listopada 2019
Kto nie lubi placków, a jeszcze w takim wydaniu - Pyszności, mniam, mniam :)
szpileczkiibabeczkiblog 26 listopada 2019
Wow, super placuchy ;)
SprytnaChochla 27 listopada 2019
Wyglądają bardzo zachęcająco!
Składniki
  • Składniki na placki;
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg dyni
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku, sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • Składniki na sos;
  • 800 g. mięsa -szynki
  • 1/4 surowej czerwonej papryki
  • mały słoiczek domowych ogórków w gyrosie
  • kilka pieczarek
  • 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 2 średnie cebule. 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku, 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Składniki