Dyniowe Pierogi.

Dyniowe Pierogi.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pierogi uwielbiam pod każdą postacią,korzystając z sezonu dyniowego pierożki powstały właśnie z dodatkiem tego warzywa.

Składniki

  • 25 szt.
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g puree z dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • Nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g sera feta
  • 100 boczku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • olej
  • prażone pestki dyni

Przygotowanie

  1. Użyłam mrożonej dyni piżmowej.
    Dynię ugotować w małej ilości wody,odcedzić i dokładnie zmiksować blenderem.
    Mąkę zagnieść z gorącym puree i oliwą,w razie konieczności dolać trochę ciepłej wody.
    Ciasto ma być gładkie i elastyczne,zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 20 min.
    Cebulkę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,boczek również pokroić w drobną kosteczkę,cebulę zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia,całość odsączyć na ręczniku papierowym.
    Twaróg wymieszać z fetą,doprawić do smaku solą i pieprzem,wrzucić cebulkę z boczkiem,dokładnie wymieszać.

  2. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować,wykrawać szklanką kółka,na każde kółko wyłożyć łyżeczkę farszu,

  3. zlepić i ułożyć na ściereczce,za nim skończymy lepić pierożki dobrze jest przykryć je ściereczką,żeby nie obsychały.

  4. Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek.
    Gotujemy parę min,od momentu wypłynięcia.

Komentarze do przepisu (7)

SprytnaChochla 07 października 2019
Pychota!
slodkisentyment 07 października 2019
Oj mniamuśme :)
fafiatko 07 października 2019
Swietny pomysl!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 25 szt.
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g puree z dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • Nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g sera feta
  • 100 boczku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • olej
  • prażone pestki dyni
Składniki