Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowe knedle z twarogiem i śliwkami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5280
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 103
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5280
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 103
Składniki
Ugotowane ziemniaki i dynię schładzam. Z ciepłych warzyw ciasto na knedle się nie uda. Będzie kleiste i nawet dosypywanie mąki nie pomoże. Śliwki można nadziać migdałami. Knedle zyskują wtedy jeszcze bogatszy smak oraz przyjemnie chrupiący środek. Świetne są także bitą śmietaną.
Ziemniaki oraz miąższ dyni przeciskam przez praskę albo mielę w maszynce do mięsa. Masę warzywną mieszam z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbijam jajko. Do tego dodaję twaróg, przyprawę do piernika oraz sól do smaku. Szybko zagniatam gładkie i elastyczne ciasto.
Śliwki myję, wycieram, przecinam wzdłuż. Wyjmuję pestki, a w ich miejsce wkładam po odrobinie miodu. Z ciasta formuję wałek. Kroję go na 20 kawałków, z każdego robię placuszek. Połówki śliwek ponownie składam.
Na cieście układam śliwki. Mocno zlepiam brzegi placuszków, formuję zgrabne kule. Knedle porcjami wkładam na posolony wrzątek. Gotuję ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam na talerze.
Każdą porcję polewam stopionym masłem i posypuję cukrem oraz cynamonem.
porcje, 30 min
<strong>Teresa Skotnicka z Gozdowa</strong>Źródło: Naj