Dynia zapiekana z ryżem

Dynia zapiekana z ryżem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
To słodkie danie nadaje się zarówno na deser, jak również na obiad. Smaczne, niedrogie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia.

  2. Dynię pokroić w kostkę, smażyć na 3 łyżkach masła ok. 7 min., lekko doprawić solą, schłodzić.

  3. Żółtka jajek utrzeć na puch z cukrem i 2 łyżkami miękkiego masła, połączyć z ryżem, dynią, rodzynkami i cynamonem. Białkaubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą ryżowo-dyniową.

  4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zapiekać w nagrzanym do 200 o C piekarniku ok. 30 min. Dekorować cynamonem i listkami melisy.

Składniki
Składniki