Dynia faszerowana ryżem

Dynia faszerowana ryżem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dyniowe szaleństwo trwa, też mam w tym niewielki udział. Prosty, pyszny, zdrowy i pożywny obiad z dyni piżmowej i ryżu. Jedynie co, to dynia spędza trochę czasu w piekarniku, ale macie ten czas dla siebie. Można też dynię przygotować dzień wcześniej, a później tylko faszerować i podpiec.

Składniki

  • 2 dynie piżmowe
  • 100 g ryżu
  • 200-250 ml bulionu warzywnego (zależy od gatunku ryżu)
  • garść prażonych pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę tartego żółtego sera
  • olej lub oliwa ok. 100-120 ml
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na bulionie.

    W miseczce wymieszać olej z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.

    Dynie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, następnie miąższ ponacinać ostrym nożem (jak na zdjęciu). Ułożyć dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą dokładnie wysmarować przygotowanym olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 50-60 minut do miękkości.

  2. Po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika, do lekkiego wystudzenia. Następnie wydrążyć miąższ i przełożyć do miski, dodać ryż, pestki dyni, wymieszać i ew. jeszcze doprawić.

  3. Farsz nakładać do wydrążonych dyni i z powrotem do piekarnika na 10 minut 200 stopni. Wyjąć, posypać tartym serem i na kolejne 5-7 minut do zrumienienia.

    Obiad gotowy. Może się skusisz i przygotujesz :-)

    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 2 dynie piżmowe
  • 100 g ryżu
  • 200-250 ml bulionu warzywnego (zależy od gatunku ryżu)
  • garść prażonych pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę tartego żółtego sera
  • olej lub oliwa ok. 100-120 ml
  • 2-3 ząbki czosnku
Składniki