Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dynia faszerowana mielonym mięsem i ryżem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Olej rozgrzej na patelni, włóż mielone mięso i czosnek, oprósz solą i piep rzem, podsmaż. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź, wyjmij z torebki.
Dynie oczyść. Odetnij wierzchy, odłóż. Nasiona i włókniste części wydrąż, zostawiając większość miąższu i nienaruszoną skórkę. Kawałek miąższu wytnij, zetrzyj na tarce o dużych oczkach (powinno być ok. 3 łyżek). Środek dyń natrzyj solą i pieprzem.
Mięso, ryż, startą dynię i koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnij dynie. Przykryj wierzchami, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piecz 30 minut w 180°C. Posyp startym serem i wstaw na pół minuty do gorącego piekarnika, by ser się stopił.
<strong>Przepis przysłała Katarzyna Kosmala z Czarnolasu.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie