Dynia faszerowana bulgur i buraczkami

Przepis dnia 2014-09-10
Dynia faszerowana bulgur i buraczkami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: foodmania
Wbrew pozorom bardzo proste danie, a jakże sycące!

Składniki

  • dynia hokkaido
  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • 1 burak
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego
  • przyprawy: curry, garam masala

Przygotowanie

  1. Kaszę bulgur zalać 3/4 szklanki wody i gotować przez około 8 minut, a następnie odstawić na 20 minut pod przykryciem (do wchłonięcia całej wody przez kaszę).

  2. Buraczka obrać, ugotować, a następnie zetrzeć na tarce.

  3. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

  4. Ugotowaną kaszę wymieszać z pomidorem, buraczkami, koperkiem i przyprawą garama masala oraz ostropestem.

  5. Dynię porządnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ.

  6. Dynię oprószyć curry i zapiec samą w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.

  7. Po tym czasie wyjąć dynię, nałożyć farsz i zapiekać kolejne 15 minut.

Składniki
  • dynia hokkaido
  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • 1 burak
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego
  • przyprawy: curry, garam masala
Składniki