Dwudaniowy zdrowy i tani obiad - 40 minut

Dwudaniowy zdrowy i tani obiad - 40 minut
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mdimension
Zdrowo, tanio, bardzo szybko.

Składniki

  • Filet z pstrąga 200 g
  • Brokuł - kilka sztuk
  • Cebula 3 sztuki
  • Boczek 250 g
  • Kapusta kiszona z marchewką 500 g
  • Ziemniaki - kilka sztuk
  • Jabłko 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Drugie danie :

    Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy w naczyniu żaroodpornym obok ryby. Rybę posypujemy przyprawą do ryb, ziemniaki przyprawą do ziemniaków, na wierzchu pstrąga układamy plasterki cebuli.

    Obok dorzucamy kilka brokułów, podlewamy odrobinę olejem i wodą. Pieczemy do 40 minut w termoobiegu.

  2. Sałatką robimy z ok. 100 g kapusty kiszonej z marchewką, do tego ucieramy trochę jabłka, ewentualnie cebuli.

  3. W tym czasie jak pstrąg znajduje się w piekarniku,
    przechodzimy do przygotowania barszczu na boczku.

    Bierzemy resztę kapusty ok 400 g, zalewamy wodą żeby nie było zbyt gęste.

    Dodajemy : 250 g boczku, 1 pokrojoną w kostkę cebulę, liść, ziele, sól, pieprz wedle uznania. Dodatkowo upalamy jedną cebulę na patelni (indukcja) lub w pozostałych przypadkach na palniku. Gotujemy mniej więcej tyle samo czasu co piecze się ryba.

    (Rybę trzeba sprawdzić co jakiś czas, bo może on być minimalnie różny w różnych piekarnikach - plus minus do tego czasu żeby nam się warzywa nie poprzypalały)

  4. I tak w ciągu 40 minut mamy dwudaniowy pyszny obiad :)

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 22 stycznia 2020
Skusiłabym się na ten obiad :)
mdimension 23 stycznia 2020
Miło mi :)
Składniki
  • Filet z pstrąga 200 g
  • Brokuł - kilka sztuk
  • Cebula 3 sztuki
  • Boczek 250 g
  • Kapusta kiszona z marchewką 500 g
  • Ziemniaki - kilka sztuk
  • Jabłko 1 sztuka
Składniki