Duszony udziec z dzika

Duszony udziec z dzika
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Gulasz z udzca dzika z brazowymi pieczarkami i brukselka w sosie smietanowym oraz smazonym ananasem. Niezbyt klasyczne polaczenie, ale sprawdzilo sie juz wielokrotnie.

Składniki

  • 1 kg udźca z dzika (bez kości)
  • 1 pęczek warzyw do zupy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 500 ml wody
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek liści laurowych, tymianku, rozmarynu i szałwii
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • BRUKSELKA:
  • 20 brukselek
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany
  • 1 ekologiczna pomarańcza
  • 100 ml wody lub białego wina
  • sól
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • PIECZARKI:
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • ANANAS:
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. W zasadzie dziczyzne powinno sie marynowac przed przyrzadzaniem, ja uzywam do tego maslanki, przez co mieso staje sie jeszcze bardziej delikatne.
    Wymoczone mieso pokroic mieso na kawalki 8–10 cm. Warzywa oczyscic i pokroic w kostke. Rozgrzac olej slonecznikowy w duzym naczyniu zaroodpornym i podsmazyc mieso na zloty kolor ze wszystkich stron. Dodac warzywa i koncentrat pomidorowy, a po chwili czerwone wino, wodę i przyprawy i dusic przez co najmniej godzine na srednim ogniu. Co jakis czas mieso przekrecac na druga strone.
    Po godzinie dodac swieze ziola i chili i dusic przez nastepne 15-30 minut, az mieso bedzie miekkie i soczyste.
    Przecedzic mieso przez sito i wlozyc ponownie do garnka, zalac czystym sosem i dusic w nim jeszcze 5 minut, pod koniec ewentualnie doprawic sola i pieprzem.

  2. Pod koniec duszenia miesa przygotowac dodatki. Oczyscic brukselke i gotowac w osolonej wodzie przez 4-5 minut, a nastepnie schlodzic pod zimna woda.
    Wlac smietane do garnka i podgrzac. Wyskrobac skórke pomaranczy i wycisnac sok, dodac do podgrzewanej smietany, wlac biale wino lub wode, a nastepnie doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wlozyc do sosu odsaczone brukselki i podgrzac.
    Pieczarki wyczyscic i pokroic, smazyc na masle i oliwie z oliwek przez 3-4 minuty. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny.
    Obrac ananasa i pokroic na kawałki. Podgrzac maslo na patelni, az bedzie brazowe i smazyc w nim przez chwile kawalki ananasa.

  3. Mieso podawac z sosem i pieczarkami, brukselke i ananasa podac osobno.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 29 listopada 2019
Przepyszny obiad, mięso z dzika jest wyjątkowo aromatyczne i w sumie łatwe w przyrządzaniu!
Docherro 29 listopada 2019
Rewelacja,pycha..przyznam ,że nie jadłam mięsa z dzika:)
slodkisentyment 29 listopada 2019
To się normalnie pośliniłam. Rewelacja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg udźca z dzika (bez kości)
  • 1 pęczek warzyw do zupy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 500 ml wody
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek liści laurowych, tymianku, rozmarynu i szałwii
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • BRUKSELKA:
  • 20 brukselek
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany
  • 1 ekologiczna pomarańcza
  • 100 ml wody lub białego wina
  • sól
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • PIECZARKI:
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • ANANAS:
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 łyżka masła
Składniki