Duszony Schab w sosie własnym

Duszony Schab w sosie własnym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Gdy znudzą się tradycyjne schabowe, wtedy wybieram mój przepis na kruchy i przepyszny schab w sosie własnym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Następnie kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm.
    Lekko rozbijamy tłuczkiem z obydwu stron.
    Następnie obsmażamy aż mięso się "zamknie" i przekładamy do garnka.

  2. Całość zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i majeranek.
    Gdy zacznie się gotować wrzucamy kostkę bulionową i szczyptę wegety.
    Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż mięsko zmięknie.
    Następnie doprawiamy pieprzem.
    Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do wywaru.
    Mieszamy aż sos zgęstnieje i czekamy aż zacznie się gotować od czasu do czasu mieszając.
    Wyłączamy ogień.
    Moja propozycja podania.

Składniki
Składniki