Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie sycące jednogarnkowe, w zasadzie można je przygotować o każdej porze roku, w tego, co akurat ma się pod ręką :)
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 73
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 73
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 149
Składniki
Odkładamy kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka i przykrycie duszonki od góry. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 0,5 cm. Cebule siekamy w grube pióra, paprykę i boczek w grubą kostkę. Kapustę (całą lub połowę - w zależności od upodobań) szatkujemy. Dno i boki kociołka wykładamy liśćmi kapusty. A następnie równomiernie rozkładamy warstwami warzywa i boczek. Warstwy zaczynamy od ziemniaków, później kolejność jest dowolna. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku. Ostatnią warstwą powinny być znów ziemniaki. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty.
Gotowy kociołek stawiamy na palenisku i czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia po ok. godzinie zdjąć kociołek i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Smacznego!