Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Duszone udka z kurczaka w sosie groszkowym"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 215
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 215
Składniki
Udka kurczaka myję, osuszam. Tak przygotowane mięso przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą typu Kucharek.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i lekko ją rumienię. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz udka. Smażę dalej, aż mięso ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Wtedy podlewam wodą. Wywar przyprawiam do smaku. Doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam płomień i duszę pod przykryciem 20 minut.
Po tym czasie dodaję zielony groszek. Duszę dalej ok. 5 minut, aż stanie się miękki. Mąkę mieszam z 1/2 szkl. zimnej wody. Dodaję śmietanę. Wlewam na patelnię z mięsem i groszkiem. Sos ponownie przyprawiam do smaku. Gotuję. Podaję np. z grubym makaronem.Źródło: Naj