Duszone roladki schabowe

Duszone roladki schabowe
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Duszone roladki schabowe, faszerowane mielonym mięsem od szynki. Można przygotować jako ciepłą kolację lub danie obiadowe.

Składniki

  • 6 kotletów schabowych
  • 40 dag mięsa do zmielenia (karkówka, łopatka lub inne)
  • jajko, bułka namoczona, cebula, majeranek i inne przyprawy
  • folia spożywcza, mąka do obtoczenia rolad, olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić, dodać jajko, namoczoną bułkę, posiekaną cebulę, majeranek, sól, pieprz i wyrobić jednolitą masę. Można dodać inne przyprawy, wg upodobania.
    Kotlety rozbić na cienkie płaty. Na każdy płat wyłożyć 1/6 masy mięsnej. Można dodać pieczarki, ogórka lub paprykę albo coś innego wg uznania.

  2. Następnie zwinąć roladki.

  3. Gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą (jak cukierka) i odstawić w chłodne miejsce na ca pół godziny. W ten sposób roladki będą ładnie uformowane i sklejone.
    Po tym czasie usunąć folię i roladki obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju z każdej strony. Smażenie rozpoczynamy od strony zawiniętej roladki.

  4. Po obsmażeniu przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę, pietruszkę i seler. Dusić po przykryciem. Ja dusiłam w szybkowarze 25 min.
    Powstały sosik zagęściłam zmiksowaną marchewką.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 10 stycznia 2015
Super!
magdarynka 18 grudnia 2015
Wprosiłabym się, mogę ? ;) ;)
renka 19 grudnia 2015
Pięknie wyglądają,już sobie wyobrażam jak smakują :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 kotletów schabowych
  • 40 dag mięsa do zmielenia (karkówka, łopatka lub inne)
  • jajko, bułka namoczona, cebula, majeranek i inne przyprawy
  • folia spożywcza, mąka do obtoczenia rolad, olej do smażenia
Składniki